sss

sss

Sıkça Sorulan Sorular

SSS

Sıkça Sorulan Sorular

Çin ile ilk defa ticaret yapacak bir çok firmanın araştırma yaptığı Alibaba gibi B2B sitelerinden bulduğunuz firmalar, üretici olmayabilir, hatta legal bir şirket bile olmayabilir, bu tip B2B sitelerinde kendilerini üretici fabrika gibi gösteren binlerce aracı firma ve dolandırıcı vardır.

Sanılanın aksine bu tarz B2B siteleri genellikle çift taraflı komisyon mantığıyla çalışır. Firmalar genellikle Alibaba hesaplarındaki ürünlerinin fiyatlarını site tüm dünyaya ve haliyle rakiplerine de açık olduğu için doğru olarak girmez. Ya çok daha düşük ya da olması gerekenin üzerinde bir fiyat girerler. Bu durum sizin hedef fiyatınızı tespit etmenizi zorlaştırır ve kıyaslama yapmakta zorlanabilirsiniz.

Öncelikle ithal edeceğiniz ürünü çok iyi bilmelisiniz. Yani tüm teknik özellik (spesifikasyon) bilgileri türkçe ve tercihen ingilizce olarak elinizde olmalı. İstenilen ürünün uluslararası bir model kodu veya ürün kodu varsa ve ithal etmek istediğiniz ürünün HES kodu bilgisine sahipseniz bu süreç çok daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşacaktır.

Bir ürünün kalitesinden emin olmanın en sağlam yolu numune isteyip kontrol etmektir. Çin’de fiyatına göre her kalite ürün bulunabildiği için, size göre fiyatı uygun ürünlerden numune istemek en etkili yoldur. Tabi bazen Çin firmaları numuneyi farklı, konteyner bazındaki gerçek siparişi farklı kalitede gönderebilmektedir. Bu sorunu ortadan kaldırmak için Çin’de ikamet eden danışmanlık firmalarından faydalanabilirsiniz. Yükleme öncesi yapılacak son kontrol ithalatçıyı büyük zararlardan kurtarabilmektedir.

Çin’e yapacağınız iş seyahatlerinizde tarih belirlerken dikkat etmeniz gereken en önemli etken Fuar zamanlarıdır. İş seyahatinizi sektörünüzü ilgilendiren bir Fuardan hemen sonraya ayarlamanız sizin için çok verimli olacaktır. Böylece önce fuara katılıp sektör analizinizi tekrar gözden geçirebilir ve fuar sonrası toplantılarınız için önemli bilgiler elde edebilirsiniz. Çin’de Canton fuarı vs gibi büyük ihracat fuarları dışında her yıl düzenli yapılan yurtiçi fuarlarına da dikkat etmeniz sizin için çok faydalı olacaktır.

Sokaklarda satılan yiyecek & içecekleri tüketmediğiniz müddetçe herhangi bir sorun yaşamazsınız. Çin’de bütün dünya mutfakları ve mcdonalds, pizza hut vs. gibi fast food zincirleri mevcuttur. Helal gıda için ise hemen hemen her yerde yürüyüş mesafesinde helal noddlecılar vardır.

Hayır. Genel olarak belirli ürünlerin üretildiği fabrikalar eyaletlere dağıtılmış durumdadır. Örneğin elektronik ürünler genellikle Guangdong eyaletinde, oto aydınlatma vs. Zhejiang eyaletinde üretilir. Her yerde her ürünün aracısını bulabilirsiniz ama üreticileri bulmak için doğru yerde aramanız işinizi çok kolaylaştıracaktır.

İthalat yaparken en çok kullanılan ödeme şekilleri FOB ve CIF’tir. Çin firmaları genelde %30 depozito ve teslimattan öncede kalan kısmını talep ederler. Ödemeleri bankanız üzerinden yapabilirsiniz.

FOB (Free on Board) : Bu teslim şeklinde satıcı teslim yükümlülüğünü, malı belirlenen yükleme limanında gemi bordasında teslim etmekle yerine getirmektedir. Bu çerçevede, FOB kaydının kabul edildiği sözleşmelerde satıcının yükümlülükleri aşağıdaki gibidir:

 Uygun paketleme ve işaretlemeyi yapma,

 Malı yükleme limanında gemi bordasında teslim etme,

 Gümrük çıkış işlemlerini gerçekleştirme,

 Teslimata ilişkin belgeleri iletme.                   

CIF (Cost, Insurance and Freight) : Bu teslim şeklinde satıcı teslim yükümlülüğünü, malın taşınması için gerekli navlun bedeli ve masraflarını karşılamanın yanında emtia nakliyat sigorta sözleşmesi yapıp primini ödeyerek malı belirlenen varış limanına gemiyle göndermekle yerine getirmektedir. Mallar gemiye yüklendikten sonra navlun ve sigorta primi dışındaki masraflar ve risk alıcıya geçer. CIF kayıtları kapsamında satıcının yükümlülükleri aşağıdaki gibidir:

Uygun paketleme ve işaretlemeyi yapma,

 Taşıma sözleşmesini akdetme ve varış limanına kadar navlunu ödeme,

 Malı yükleme limanında gemi bordasında teslim etme,

 Gümrük çıkış işlemlerini gerçekleştirme,

 Malı sigorta ettirip primini ödeme ve sigorta poliçesi ile taşıma belgesini alıcıya gecikmesiz iletme.            

Çıkış ve varış limanlarına göre değişkenlik göstereceğini göz önünde bulundurursak, ortalama 30 ile 45 gün arasında Türk limanlarına varmış olur.

Yapacağınız Çin ziyaretinizde gerek iş gerekse sosyal yasamda dil her zaman sorun olacaktır. Bütün dünya dillerinde ortak olan birçok kelimenin burada anlaşılmadığını fark edeceksiniz. Sosyal yaşamda ise İngilizce bilen Çinli sayısı nüfusa göre çok fazla değildir.

Çin’den veya başka bir ülkeden numune getirmek sanıldığı kadar zor değildir. Eğer firma ile doğrudan kendiniz görüşüyorsanız iletişim bilgilerinizi vererek firmadan numune talep edebilirsiniz. Aracı firma kullanıyorsanız onlar sizin adınıza bu işlemi gerçekleştirirler.

Numune adeti ve fiyatına göre gümrüğe takılabilir. Fakat şu anki konjektürde adet ve fiyattan bağımsız olarak numuneleriniz %90 ihtimalle gümrüğe takılacaktır. Fakat getirdiğiniz numune ithalatı yasak bir ürün değilse gümrük müşavirlik hizmeti alarak bu sorunu çözebilirsiniz. Ayrıca UPS, TNT, DHL gibi uluslararası kargo şirketlerinin gümrük müşavirleri ürününüz gümrükte takılırsa sizinle iletişime geçip sizi yönlendireceklerdir.